Acţionând cu blândeţe, în împrejurările vieţii care te forţează să fii altfel decât blând, reprezintă şi o suficientă dezvoltare a răbdării în caracterul nostru.

Aceste caracteristici, blândeţea şi răbdarea, te ajută să nu mai faci greşeli, provocate prin răspunsurile pripite în momentele de criză. Te fereşte să nu mai primeşti mustrări din partea conştiinţei şi să-ţi dispară pacea din suflet.

De asemenea, acţionând cu blândeţe, te poţi orienta mai bine în orice împrejurare a vieţii şi poţi să alegi rezolvarea cea mai bună. Dacă ne grăbim, adesea intervine greşeala şi apoi mustrarea de conştiinţă, iar repararea este grea sau uneori imposibilă. N-am vrea să fie aşa dar nu putem controla lucrurile. Singura variantă ca să nu ne mustre conştiinţa este să nu facem greşeala. Iar acţiunea cu răbdare şi blândeţe, ne asigură de fiecare dată succesul.

De la un om în vârstă am reţinut o vorbă  înţeleaptă: „ai răbdare cinci minute şi vei trăi un an liniştit”. Cinci minute, cât durează momentul crizei, valorează enorm de mult. Cele cinci minute, sau poate chiar mai puţin, adesea schimbă sensul vieţii pentru mult timp.

„Mântuirea nu înseamnă să fim botezaţi, să avem numele scrise în registrul comunităţii, să predicăm adevărul. Ea este o unire vie cu Hristos, care trebuie înnoită în inimă, făcând faptele lui Hristos prin credinţă şi lucrarea dragostei, în răbdare, blândeţe şi speranţă.”  (E.G.White – Evanghelizare p. 319).